Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 07:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sminkbloggen/2010/04/12/sminkbloggen-testar-mineralfoundation-lyx-vs-budget-6860/

SMINKBLOGGEN

Sminkbloggen testar mineralfoundation lyx vs budget

Ni är många som bett mig jämföra olika mineralfoundations. Nu äntligen! Jag har testat och jämfört i över ett år, här kommer de tio som jag tycker håller måttet.


Jag presenterar dem i den ordning jag föredrar dem, ettan är den jag oftast sträcker mig efter i badrummet, den på plats nummer tio ger inte det resultat jag är ute efter för egen del. Men alla puder fyller sin funktion och det som passar mig bäst behöver inte passa dig bäst. Om du vill ha ett verkligt täckande resultat, eller ett som knappt syns, så hoppas jag att mina beskrivningar ändå hjälper dig att välja det du trivs bäst med.


Inget har gett mig någon allergisk reaktion eller försämrat min hy på något sätt. Eftersom jag inte använt ett och samma puder flera månader i sträck kan jag inte heller påstå att det ena eller andra har förbättrat min hy dramatiskt, men några av pudren har känts skyddande alternativt fuktgivande, då har jag skrivit det.


Foundationborste Linda Mehrens, 495 kronor, kabukiborste The Body Shop, 295 kronor.


Det är viktigt att man använder en bra borste för att applicera pudret. Många gånger följer en liten borste med, hittills har jag aldrig varit nöjd med någon av dem. De två bästa borstarna jag har hittat är Body Shops Kabuki Brush, 295 kronor, och Linda Mehrens foundationborste, 495 kronor. Själv använder jag gärna båda för lite olika resultat – Body Shops borste är lätt att använda för att få ett täckande resultat, Linda Mehrens borste ger en lättare täckning och gör att det blir väldigt jämnt. Linda Mehrens borste går också att använda till flytande foundation eller vanligt löspuder.


Många undrar om vad som är för- respektive nackdelarna med mineralfoundation. Fördelarna är att det går snabbt och lätt när man väl fått in tekniken. Det är inte kladdigt och täpper inte till porerna. Många mineralpuder innehåller ingredienser som är lugnande för huden och ett naturligt solskydd. Nackdelarna är att personer med torr hy kan tycka att det blir för torrt och inte riktigt fäster. En del tycker också att det känns jobbigt med själva pudret, att det liksom flyger runt i hela badrummet.


Personligen använder jag flytande foundation på vintern och mineralpuder på sommaren. Det finns också flytande mineralfoundation, jag har recenserat några av dem här: Foundation – Lyx vs budget.


Så, varsågoda, så här tycker jag:


1.    gloPressed Base, Glo Minerals, 439 kronor. Ett av de bästa underlag jag har testat i alla kategorier. Bättre än många flytande foundations. Är lätt att applicera, täcker bra, ser inte kakigt ut. Dessutom går det fort och lätt och jag kan inte komma på ett enda minus. Mer än att den naturligtvis kommer att ta slut en vacker dag och kanske känns lite odrygt, just därför…


2.    Lily Lolo, Mineral Foundation, 250 kronor. Ett budgetkap. Ger en ganska matt yta, men utan att se kakigt ut. Innehåller inget glitter eller skimmer utan ger en yta som ganska mycket liknar den när man använt en bra flytande foundation och sedan fixerat ytan med puder. Men man slipper kladdet. Mycket bra köp och en kär vän i mitt badrumsskåp.


3.    Face Stockholm, Mineral Foundation, 369 kronor. Ger en väldigt fin lyster och gör att man snabbt ser pigg och fräsch ut. Lättarbetat, den egna huden lyser igenom.


4.    Dior, Diorskin Nude, 400 kronor. Funkar både som ensam foundation och som puder över flytande mineralfoundation i samma serie, då ger den nästan porslinshy. Ensamt ger pudret en ganska måttlig täckning så den passar bäst de dagar man inte vill se sminkad ut och inte har för mycket man vill täcka. Bra för den med torr hy eller dagar då man känner sig trött, mitt ansikte känns riktigt återfuktat.


5.    Smashbox Halo Hydrating Perfecting Powder, 625 kronor. Innehåller bland annat guld, som ska trolla bort rynkorna och exfolierande ämnen som ska snabba på hudens förnyelseprocess. Jag tycker inte att rynkorna syns mindre, men ansiktet får en hälsosam lyster. Resultatet blir inte kakigt och burken är praktiskt eftersom det går att snurra på en skiva som doserar lagom med puder varje gång. Men använd inte borsten som följer med! Den gör definitivt inte arbetet lättare.


6.    Tromborg, Mineral Foundation, 475 kronor. Lagom täckande och en bra sommarfavorit. Gör inte mycket väsen av sig, den bara funkar, men kräver en del övning och arbete för att få ett bra resultat. Framtagen för personer med mycket känslig hud, min hy kändes en aning mindre torr när jag använt det regelbundet.


7.    Jane Iredale, Amazing Base, 395 kronor. Täcker bra, gör inte att man ser blank ut, innehåller inte massa skimmer och glitter. Om jag ska klaga på någonting tycker jag att den kräver lite mer teknik och arbete än andra mineralpuder för att få till ett riktigt fint, täckande resultat. Innehåller ingredienser som på sikt ska hjälpa den med rosacea eller andra hudproblem, jag kan inte svara för om det är så, men det innehåller solskyddsfaktor och känns skyddande för huden, både mot sol och vind och vinterkyla.


8.     i.d Bare Minerals Foundation, 425 kronor. Mångas favorit, särskilt omtyckt av många med känslig hy. Personligen har jag väldigt svårt för skimret i ansiktet som jag tycker ser lite onaturligt, nästan blåaktigt ut, men jag vet att många tycker att det gör att man ser pigg ut. Lätt att använda, ger ganska snabbt ett lagom täckande resultat.


9.    Elizabeth Arden, Pure Finish, 320 kronor. Täcker på tok för mycket för min smak! Pudret bildar en kakig yta som gör att linjer och rynkor syns mer. Praktisk dosa som gör att det är lätt att inte överdosera, men hur lätt jag än är på handen så kan jag inte med bästa vilja kalla resultatet för naturligt. För den som har många pigmentfläckar och plitor att dölja. Puderpuffen ger jag inte mycket för.


10.    Isadora Mineral Foundation Powder, 165 kronor. Jag öser och öser och öser, men hur mycket jag än använder av det här pudret så syns det inte särskilt mycket. Det är ju ingen skada skedd, men det känns lite som att betala för luft. Tyvärr.
Isadora är ett märke som är känt för att lyssna på sina kunder, jag hoppas att de ser över innehållet på sikt. Förpackningen har redan förbättrats, nu går det att stänga till för hålen där pudret kommer ut så man slipper få puder i hela necessären på resan. Passar bäst för den som redan har perfekt hy, men gärna använder någon form av puder eller foundation för att makeupen inte känns fulländad annars.


Läs också: Foundation – Lyx vs budget

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt