Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/02/28/i-forskarvarlden-gar-allt-i-snigelfart-1806/

Söndag hela veckan

I forskarvärlden går allt i snigelfart

Minns nån teveserien ”Om ett hjärta” som gick för ett år sedan? Att kvinnor med hjärtbesvär nonchaleras och felbehandlas i vården var temat. 

I dag har hjärtvården blivit litet bättre. Kvinnor med ont i bröstet kommer numer in lika snabbt som män till akuten och kvinnor på hjärtintensiven får lika bra behandling som män. Det går framåt alltså.

Men inte på alla områden, att döma de av de studier jag läste i veckan. Hjärtsvikt (som är en livshotande sjukdom) är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Ändå görs fortfarande de flesta studier på män, Trots att kvinnors hjärtsvikt ser  annorlunda ut. Följden: Att kvinnor inte får den behandling de bör ha. Av ren och skär okunskap, alltså. Man tar sig för pannan.


Och vad mer är: I väldigt många hjärtstudier anges över huvudtaget inte könsfördelning. Hur kan det komma sig, år 2009?

Om kvinnor ska få lika bra hjärtvård som män så kan naturligtvis inte deltagarna i medicinska studier klumpas ihop som ”patienter”. De måste anges som kvinnor och som män, när vi nu ser så olika ut. Elementärt kan tyckas. Icke så i forskarvärlden, tydligen. Där verkar allt gå i snigelfart.

För det Centrum för genusmedicin som inrättats vid Karolinska institutet tycks det finnas hur mycket som helst att göra.

Läs mer om kvinnohjärtan på söndag - i papperstidningen och på DN.se/livsstil.

Vem jag är?
Jag  skriver om kropp och själ i DN Söndag - om mat och träning, medicin och sjukvård, stress och avspänning, hudvård och relationer. Sätter mig regelbundet på skolbänken för att få tal del av nya, spännande forskningsrön, men har egentligen lärt mig mest av att vara mamma - till två numer mycket vuxna söner. Tror på det sunda förnuftet och är övertygad om att synder i lagom doser är det allra bästa för hälsan.