Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/03/15/drottningen-och-jag-2195/

SÖNDAG HELA VECKAN

Drottningen och Jag

Drottningen och jag.

I torsdags följde jag drottning Silvia för DN Söndags evighetsserie En Dag Med. Det var lite speciellt, fast det är det ju med Robyn, Margot Wallström eller någon annan celebritet också. Hur nära får man gå?
Svenskt Näringslivs ordförande, Signhild Arnegård Hansen, hade inget emot att vi kom hem och åt frukost i hennes mångbarnskaos. Moderaternas partisekreterare Per Schlingman tyckte att det räckte om vi möttes i hallen.
Med Silvia blev det inte oväntat en öppenhet med vissa restriktioner. Och en lång och speciell dag också för henne. Svärsonen gjorde offentlig debut. Nu ska han bli kunglig. På det där sättet som svensk monarki strävar efter med en mix av mystisk distans och relativ folklighet.
Daniel Westling ska lära sig en del om Gustaf den femtes silversamling och om den speciella kungliga äggkoppen som används på galamiddagar. Han bör veta vad en åldfru, en hovindentent och en statsfru gör. Och så kommer han nog att lära sig av Silvia och Victoria att ha tjockare skor på fötterna. Han frös där i torsdags, på inre borggården, i kylan, när Victoria tog emot namnsdagshyllningar.
Nästa söndag kommer hela rapporten om dagen med Drottningen.

 

Lasse Granestrand
lasse.granestrand@dn.se  08-738 21 74