Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/03/22/hjalp-har-jag-blivit-rojalist-2336/

SÖNDAG HELA VECKAN

Hjälp, har jag blivit rojalist?

Jag har varit på Stockholms slott och följt drottning Silvia en dag på jobbet.
 
Kring henne och kungen cirklar flera hundra medarbetare. Det är de som är hovet. Ett museum för urgamla fördemokratiska attityder. En ålderdomlig och komplicerad värld med avlagring efter avlagring av historiskt passerade ceremonier och traditioner och titlar. Men så spännande med åldfrun, överceremonimästaren och statsfrun! Och alla de vackra rummen, tavlorna, kläderna!
 
Vi kanske behöver det där. Och någon som går i de 680 rummen och håller liv i dem. Kungliga, som generation efter generation producerar familjealbum med kort som har längre varaktighet än våra egna gulnande foton.
 
Borde istället jobbet överlåtas åt en folkvald person? En Lill-Babs, en avlagd politiker, säg Birgitta Dahl (s) eller Ulf Adelsohn (m) eller en färgstark Dramatenchef, Marie-Louise Ekman?  Eller någon i dag helt okänd begåvning?
 
Den framröstade kulle få kränga på sig hovets historiska överrock och sitta med den på i fyra år. Sedan skulle det vara dags att välja någon ny.

Nej tack. Det skulle ta bort sagoglansen och kontinuiteten.
Det skulle vara som att behöva skola in en ny Daniel Westling varje mandatperiod. Utan kronprinsessa.