Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 02:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/03/24/bob-dylan-varldens-basta-gata-2378/

Söndag hela veckan

Bob Dylan - världens bästa gåta

Rätta artikel

Jag har aldrig riktigt förstått mig på Bob Dylan. Men jag älskar honom. Jag antar att det hänger ihop.

Hela Bob Dylans liv är en gåta, det framgår inte minst av artikeln om honom i senaste DN Söndag. Och hans musik är minst lika mystisk.

Ta en låt som "Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again", en av mina absoluta favoriter. Är det någon som begriper ens vad titeln betyder? För att inte tala om texten. Första versen lyder:

Oh, the ragman draws circles
Up and down the block.
I'd ask him what the matter was
But I know that he don't talk.
And the ladies treat me kindly
And furnish me with tape,
But deep inside my heart
I know I can't escape.
Oh, Mama, can this really be the end,
To be stuck inside of Mobile
With the Memphis blues again.

Nej, det där går ju inte riktigt ihop i mitt huvud. Och jag har ändå 80 poäng i litteraturvetenskap. Men jag finner tröst i att John Lennon inte heller begrep riktigt vad låten handlade om och skrev parodin "Stuck Inside of a Lexicon with the Roget's Thesaurus Blues Again".

Bob Dylans röst då? Inte direkt vacker, snarare hes, raspig och störigt gnällig. Och hans munspelande? Det är väl tveksamt om munspel kan låta vackert över huvud taget, och Bob Dylans gör det definitivt inte - snarare gnissligt och bröligt.

Det enda Polar Music Prizes prisnämnd kunde slå fast om Bob Dylan när han skulle få priset år 2000 var att han är stor, betydelsefull, modig och fängslande. Men så värst mycket mer kom de tydligen inte fram till.

Men ändå. Jag börjar sjunga med så fort jag hör "Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again". Jag älskar hur låten liksom lunkar på i samma tempo och börjar om på nytt i varje vers. Jag blir alltid på strålande humör när jag hör den.

Den enkla förklaringen stavas nog rock. Rock handlar alltid mer om känsla än skönhet, och just därför går det inte att förklara Bob Dylans storhet.

Tydligen spelade Bob Dylan "Stuck inside..." på Berns i Söndags. Det måste ha känts bra för alla som var där.