Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/03/27/drougges-nya-soppa-for-man-2444/

SÖNDAG HELA VECKAN

Drougges nya soppa för män

Jag hajade till när jag såg tidningen i fönstret till tobaksaffären: ”Platt mage nu!” En allt för vanlig rubrik på magasin för tjejer. Men nu var det något som var annorlunda. På omslaget: en ursnygg, naturligt stajlad Johan Wissman (kortdistanslöparen) med välborstade ögonbryn, grågrön blick och ljusrosa pussmun. Över pannan, tidningens titel i tjocka svarta bokstäver: MAN.

 

Ännu intressantare blir det när man öppnar tidningen. Uppmaningar om hur män kan förbättra sitt yttre (platt mage) och inre (bättre självkänsla), artiklar om ”så hittar du drömkvinnan” och ”så lagar du gourmeträtter på 15 minuter”. Så här har magasin för kvinnor sett ut i århundraden. Nu får männen smaka på samma soppa. Frågan är om det är bra eller dåligt?

 

Ännu intressantare blir det när jag i redaktionsrutan hittar kocken bakom anrättningen. Ansvarig utgivare är Mats Drougge som bjöd på en helt annan, svavelosande dekokt på 90-talet som chefredaktör för Slitz. Avklädda utvik, rå grabbighet och höhö-humor - det var den pulvermix som födde och gödde den tidens unga män.

 

Någonstans inser jag att det ändå är en utveckling till det bättre, att herrtidningsläsarna närmar sig det rum som kvinnor befinner sig i. Självklart vill de flytta in i ett ombonat vardagsrum efter att ha tillbringat flera år i Slitz-stian. Men måste de även ta med sig klassiska kvinnliga accessoarer som måttband, badrumsvågar och dålig självkänsla?

 

Jag önskar att min sextonåriga son får röra sig i de bästa av två världar, inte ärva det sunkigaste från mansvärlden och jobbigaste från kvinnokulturen.

 

PS. Samarbetet mellan DN, Svd, Expressen och Aftonbladet om Free Dawit-kampanjen gjorde mig väldigt stolt och glad i morse.

 

PPS. Ni glömmer väl inte att rösta på DN-medarbetaren Hanna Hellquist som just nu deltar i en spännande Expressen-omröstning om Sveriges sexigaste singlar?