Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/03/30/sexighet-och-utseendefixering-ar-olika-saker-2492/

SÖNDAG HELA VECKAN

Sexighet och utseendefixering är olika saker

Kul med diskussion. Miriam, det jag syftade på är den trista, mindre livsbejakande sidan av utseendepysslet som nu verkar sprida sig till unga män.

Och nej, jag har inga problem med att säga att någon är sexig och samtidigt diskutera problemen med den ängslighet och humorlöshet som ofta följer med stränga utseendeideal. För mig har sexighet väldigt lite (eller ingenting) att göra med osäkerhet, åldersnoja och utseendefixering. För mig är sexighet intimt förknippat med humor, livsglädje och intelligens.

Det jag tyckte var kul med Expressens omröstning (förutom att smarta och roliga Hanna Hellquist fanns med) var att kandidaterna var rätt oförutsägbara. Olika sorters kvinnor och män i olika åldrar. De är inte valda efter en sträng utseendemall där ungdom, ljust hår och silikonbröst/sexpacksmage är ett krav. Noterar att Petra Mede ligger högst på tjejlistan just nu, långt framför Slitz-trotjänaren Victoria Silvstedt.

Nisse: Självklart har jag som förälder störst chans att påverka min son. Men vi lever ju inte i ett vakuum, och herr- och damtidningarna är ju bara en liten del av en hel kultur som säger ungefär samma sak till unga människor: du duger inte och ytan är allt.