Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sondagsbloggen/2009/07/13/en-enkel-kvinna-fran-fororten-4245/

Söndag hela veckan

En enkel kvinna från förorten

Det är tätt mellan de fina handskakningarna nu, men det är skillnad på folk och folk vad man gör av dem. Ingen har väl missat hur statsministern fick folkets ögon att tåras när han påminde om det sensationella i att en enkel pojke från den svenska förorten får skaka hand med världens stora och dela fotoblixtar med USA:s president.

  Gettokänslan satt där den skulle, trots att de flesta vet att Täby är Sveriges andra rikaste kommun i medelinkomst räknat (352 539 kr senaste räkningen) samt att denna lilla ”förort” har fler invånare än både Sundsvall, Luleå och Växjö.

  I går var det kronprinsessan Victorias tur – igen. Handen som skakades tillhörde Sydkoreas president. Victoria hade med sig sin Daniel, vilket få torde ha missat. Men hon hade inte behövt tillgripa exemplet Ockelbo (medelinkomst 213 102 kr, 227:e plats) för att bidra med sin egen känsloladdade Reinfeldt-saga.

  Förorten Drottningholm har bara 410 invånare och tillhör Ekerö kommun. Där har man avgjort närmare till betongvibbarna än i Täby. Ekerös futtiga medelinkomst på 310 578 kr räcker nämligen bara till en fjärdeplats på rikinglistan, efter både Danderyd, Täby och Lidingö.

 Tänk att enkel kvinna från Stockholms förorter vid så unga år skakat hand med så många på världens absoluta gräddhylla. Det, om något, är en saga.