Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Spelbloggen

Redaktören klibbar fast i Honmonstrets nät. Igen.

Helt övertygad om om det suicidala i uppdraget har jag ändå beslutat mig för att återbesöka en del av de mmorpgs jag har härjat i men lämnat för andra uppdrag.

Först ut är Lord of the Rings Online, som ju på sistone har introducerat en Free To Play-policy och som verkar vara det hittills bästa exemplet på att sånt fungerar.
De senaste rapporterna säger att antalet spelare har ökat med 300 procent.

Och jag minns hur det var när jag en gång recenserade LotRO – att jag förundrades över den stora tystnad som låg över chattkanalerna.

Nu är det inte tyst längre.

Och det allra coolaste är att man faktiskt kan spela utan att betala en spänn.
Det blir svårare, men spelare är inte direkt kända för att stegra sig inför utmaningar.

Faktum är att man tjänar pengar – i form av ”Turbine Points” som man kan använda i onlineaffären till att köpa till och med expansionerna, om man jobbar duktigt.

Som den marknadsliberalt kompetitiva västerländska kapitalist man uppfostrats till att bli, kan man inte annat än känna tillfredsställelse då man har tagit död på 50 orcher och meddelas att man har tjänat 20 Turbine Points, som man genast kan använda till att köpa ett crafting-paket.

Gud, jag önskar att det inte var så kul.

Tänker på alla andra världar jag har samlat på mig, recenserat och som behöver återbedömas. Eve, WoW, Age of Conan, Warhammer, Runescape, Star Trek etc etc.

Jag behöver extraliv.