Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2011/10/17/kortkort/

Spelbloggen

Kortkort

Rätta artikel

Jag brukar inte ta upp varje lite oförrätt som spelkulturen gör kvinnorna. Hade jag gjort det hade det varit svårt att hinna skriva om annat. Tyvärr. Men nu är det dags känner jag. Detta år har liksom fånigheterna avlöst varandra. Är det inte EA som kastar in biltvättande bikinibrudar i bilspel, eller meningslösa påhopp av tjejer som spelar online så är det båsbrudar som sökes till Dreamhack.

När vi pratar om jämlikhet i spelvärlden så är det inte bara att det är lite osoft med stora pattar i spelen. Det rör sig liksom utanför det. Om det här med objektifiering. Om hur spelare behandlas olika online beroende på kön. Ja, om allt som blir så nervöst så fort vi pratar om genus och spelande helt enkelt.

Såhär tänker jag: spelsfären ska inte vara en upplåsbar bana för den med rätt kön. Den ska vara för den som vill spela.

När ett företag på sin Facebook ber tjejer lägga upp bilder på sig själva i bikini/minikjol eller motsvarande, för att få chansen att bli en booth babe på Dreamhack så skickar det ut signalen att det är på det sättet tjejer får vara ”med” i spelsfären. Det skickar också ut en signal att killar som spelar är tämligen endimensionella och bör gilla båsbrudarna i kortkort.

Det är tragiskt åt bägge hållen. Föreställningarna om hur tjejer ska/måste/bör vara i/runt/kring spel och föreställningen om hur killar ska/måste/bör vara i/runt/kring spel. Men ändå – om jag fått välja, så hade jag nog hellre velat vara kille i/runt/kring spel eftersom jag då inte behövt frysa i kortkort för att få vara ”med”.