Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2012/04/11/tack-for-c64-du-jack-tramiel/

Spelbloggen

Tack för C64 du, Jack Tramiel!

Det är väl inte många som missat att skaparen av den legendariska Commodore 64 har dött?! Jack Tramiel gick bort i helgen. Nog kände jag igen namnet, det klingade till en klocka – även om det inte var förrän jag hörde Commodore som jag satte ihop det. Men ansiktet på den gamle farbrorn var för mig obekant. När jag såg bilden på mannen så slog det mig: datorn kan jag beskriva i sömnen, nästan känna tangenternas försiktiga strävhet, och minnas lukten. Men farbrorn på bilden hade kunnat vara vem som helst från valfri barndom – någons morfar.

Det finns inte så hemskt många ikoner i spelvärlden. Vi har några Gables eller Bacalls som man känner igen, men för det mesta suddas verkliga bilder ut och spelvärldens pixlar blir det man navigerar efter. Det är lättare att minnas en kille med enorm mustasch än en kille som skulle kunna varit morfar till tjejen två portar bort. Klart. Men lite synd ändå?

Åter till Tramiel. Som alltså var den som med Commodore gav mig en stor del av min barndom. Som bidrog till mitt tech-pepp. Som fick mig att nyfiket skriva in kod för att få ballonger att röra sig över skärmen. Som fick mig att spela så tummarna fick blåsor och fantasin spelrum. Hatten av för det!