Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2013/02/19/verkligheten-och-verkligheten/

Spelbloggen

Verkligheten och "verkligheten"

Jag har lite svårt att räta ut tankarna kring detta. Kring en bild från ett kikarsikte, med en person i. En bild jag sett hundra gånger om i spelen jag spelat, men nu – nu när den inte är uppdiktad, inte är en fabrikation av ettor och nollor – nu sänder den rysningar av obehag längs min ryggrad. Den tvingar upp tårar i ögonen. Jag känner avsky, rädsla och total avsky. Över en bild. En bild av ett barn i ett prickskyttegevärs sikte. En solig dag. Med ett varmt filter. Bilden är borttagen från Instagram, där den ska ha lagts upp av en ung Israelisk militär. Allt är numer borta – och även om det såklart är otroligt viktigt att prata om bilden, vansinnet, den moraliska aspekten och allt. Även om den biten måste ses och höras – så kan jag inte sluta tänka på hur jag påverkas.

Hur jag påverkas av allt jag ser? Alla spel, alla filmer – allt hittepå som bottnar i verkligheten. Den förvridna verkligheten, anpassad efter våra underhållningskonventioner. Den ”verklighet” som skalar bort, sminkar, fluffar och anpassar. Den som vi spelar. Eller som vi ser på film. Jag ser Sniper Elite stå i hyllan bredvid mig. Ingenstans och på inget sätt har det spelet fått mig att känna en millimeter av det obehag jag känner inför att tryckas in i förstapersonsvyn i bilden från Instagram.

Jag är ändå glad över att det vrider sig i magen, att jag vill kräkas när jag ser bilden med det ovetande barnet i kikarsiktet. Att det skiljer eoner mellan den vidriga verklighet och den påhittade. Samtidigt blir jag rädd. Tänk om det kommer en dag när paniken i kroppen inte sprider sig, när jag inte blir stel av skräck över en sån här bild? Vad har då hänt med mig, och varför?