Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2013/08/01/watch-dogs-och-verklighetens-overvakning/

Spelbloggen

Watch Dogs och verklighetens övervakning

Här följer en krönika jag författat till dagens papperstidning. Den handlar bland annat om kommande Watch Dogs.

 

Hört talas om Prism?

Hade Edward Snowden avslöjat ett djupgående statligt övervakningssystem för internet för tio år sedan så hade indignationen blivit enorm och Prism hade blivit ett lika känt begrepp som Big brother.

Men som alla vet har de sociala medierna tagit udden av diskussionerna om övervakningssamhället. Det finns fortfarande konspirationsteoretiker och ljusskygga element som helst vill slippa bli övervakade. Men den som någon gång sett en samtida brittisk deckare vet att det alltid är bilderna från övervakningskameror som leder till genombrott i utredningen. För det svenska polisväsendet gäller i princip att den misstänkte fångats på kamera eller mobiltelefon, gärna med id-kort och adressuppgifter synliga, för att ett gripande skall bli möjligt.

Övervakningen har blivit vår vän, kollega och främsta sysselsättning. Ingen går fredad från de elektroniska ögonen, kontokortsregistreringarna, nätloggarna. Somliga är så avtrubbade – som i fallet SD:s järnrörspromenad – att de dokumenterar sina egna brott.

Så vad spelar Prism för roll i det stora hela, egentligen?

Ett av årets mest omsusade datorspel heter Watch Dogs. Spelplatsen är en version av Chicago och spelaren tar sig in i och utnyttjar trafikljus, kameror, andras mobiltelefoner och dylikt för att nå sina mål. Inför spelsläppet i höst har utvecklarna lanserat en sajt (wearedata.watchdogs.com) där man hamnar i en grafisk representation av London, Paris eller Berlin. Små symboler visar verklighetens lokaltrafiknät, bankomater, övervakningskameror och andra elektroniska hållpunkter i stadsbilden. Man kan följa den röda blippen som symboliserar ett tunnelbanetåg genom gatunätet.

Dessutom är sajten kopplad till alla offentliga tweets, Instagram- Flickr- och Facebookkonton så att man kan dyka ned i en person som just twittrar från ett gathörn och studera hennes konto.

Här redovisas också statistik om områdets demografiska sammansättning, kriminalitet och andra offentligt tillgängliga uppgifter. Det är en spöklik upplevelse att glida fram längs gatorna och kanske dröja vid hårfrisören som på Twitter klagar över att han tappat sin tub vaselin på bussen. Alla dessa färgade små symboler är alltså fri information – det går till exempel inte att se vad övervakningskamerorna ser. Man kan tänka sig hur kartan skulle se ut om man hade en högre säkerhetsnivå.

Wearedata påminner om en samhällsdebatterande konstinstallation, byggd av de ekonomiska och tekniska muskler som ett stort spelföretag har. Edward Snowden visade hur stora den amerikanska statens motsvarande muskler är, men nu för tiden rycker vi mest på axlarna. Om man inte tvingas göra politiska gester för sakens skull.

I den uppdaterade versionen av tv-serien V upptäcker huvudpersonen tidigt att de förment fredliga utomjordingarna har dolda kameror på sina uniformsfickor. I ett hemligt rum ser hon otaliga bilder och konversationer som dokumenterar mänskligheten för att den kommande erövringen skall kunna genomföras mer effektivt. Hennes egen tonårsson är en nyttig idiot med uniformen ständigt inom räckhåll, så hon kan inte ens varna honom och berätta om besökarnas verkliga intentioner.

Lustigt nog tolkades V, när den visades 2009, av somliga som ett infamt påhopp på Obama­administrationens frälsarstatus. Med tanke på Snowdens avslöjande kan man damma av teorin, men uppdatera med profetiska kvaliteter.

[Vad som inte fick plats i pappersversionen är att mängder av sentida serier, filmer, böcker etc har behandlat temat Övervakning. I The Dark Knight till exempel, där Batmans sammankopplande av alla Gothams mobiltelefoner skildras som ett desperat drag - en åtgärd som bara används en gång varpå systemet förstörs. "Det är för mycket makt för en människa"...]