Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2013/08/05/om-att-morda-sina-barn/

Spelbloggen

Om att mörda sina barn

Somliga jämförelser är smaklösa och skandalösa, jag är medveten om det och ber på förhand om ursäkt. Men att avinstallera ett mmo som man ägnat väldigt många dagar och mycket energi åt, är som att besluta om en abort.

Okej, inte så allvarligt förstås - eftersom vi snackar om virtuellt liv kontra verkligt liv, och dessutom utan religiösa, etiska eller medicinska komplikationer - men om man har lagt ner hundra timmar på att utveckla sitt alter ego och gått igenom hur många eländen som helst för att kunna stoltsera med The Cape of Asskicking, så känns det outhärdligt sorgligt att beordra datorn att skölja bort spelet.

Nu säger ni att man kan ångra sig.

Ni säger att man kan ladda ner spelet på nytt och bara fortsätta där man slutade.

Visst, och det hade varit som att sätta sin treåring på gymnasiet. Vid det laget har nämligen alla andra avancerat, viktiga spelelement lagts till, hårdvunna fördelar omdefinierats och väsentliga egenskaper annullerats.

Nej, att avinstallera ett mmo är i det allra flesta fall ett terminalt drag. Man gör det först när man har övertygat sig själv om att man aldrig kommer att återvända.

Och spelen gör det inte lättare för en.

Nyss dumpade jag - i ett desperat försök att frigöra utrymme på en av hårddiskarna -  Age of Conan, The Secret World och Star Wars: The Old Republic.

Det var det senare spelet som skapade störst moraliska problem, eftersom det insisterade på att få veta varför - VARFÖR??? - jag inte längre tyckte om det.

Jag svarade på den första frågan med att berätta att jag inte riktigt entusiasmerades av den story jag inte kan komma ihåg. Men då fortsatte spelet med ytterligare, mer precisa frågor, och jag kände mig som en extremt dålig pappa stående inför socialnämndens utfrågning på medeltiden.

Alien 4. Där har vi det. När Ripley har tagit beslutet att förgöra sitt barn och barnet sugs ut i rymden via ett hål i skeppets skrov. Så kändes det att avinstallera.

Det enda som tröstar mig är mina 200 övriga installerade spel.