Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spelblogg/2014/05/10/inga-lokaliserade-servrar-for-sodermalm/

SPELBLOGGEN

Inga lokaliserade servrar för Södermalm

-wtf is DarkWarrior saying?

Frågan är helt legitim, med tanke på att den ställs av någon som förmodligen är en tonåring från amerikanska mellanvästern som nu står frågande inför någon polacks fråga på zon-chatten och aldrig någonsin har konfronterats med polska.

Eller för den delen något annat språk än sitt eget.

Det är en del av charmen med spelservrar som inte är lokaliserade till regioner.

Man får känslan av att stå i mitten av en gigantisk, interplanetarisk nod och i synnerhet när det gäller sf- eller fantasytematiska spel (vilket det ju ofta gör) så bidrar den lingvistiska internationalismen till illusionen.

En lokal smak av baren i Mos Eisley.

Jag kan förstå poängen med lokaliserade servrar när det kommer an på helt andra teckenuppsättningar. Jag antar att det är vägledande för många mmo:s eftersom kyrilliska och kinesiska servrar brukar finnas som separata alternativ till latinska.

Man kan inte heller komma ifrån att engelskspråkiga servrar innebär ett visst mått av ojämlikhet för de spelare som inte har engelska som modersmål.

Det är ett faktum att personer som talar ett språk bara hyfsat bra bemöts av den som talar det flytande som en aning korkad. Det går liksom inte att hjälpa. Så fransmän, danskar, holländare, spanjorer, svenskar eller vad det nu än kan vara bemöts alltid lite överdrivet pedagogiskt av britter och amerikaner.

Det vill säga om vi inte dissas direkt för att vi inte fattar trippelironin på studs.

Personligen föredrar jag nog ändå det framför att ha särskilda servrar för typ göteborgare eller gotlänningar.