Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spraket/2008/10/22/taggad-laddad-och-markt-1964/

Språket

Taggad - laddad och märkt


Fråga: "Taggad" är ett ord jag möter då och då. Vad betyder det?

Svar: Taggad har flera betydelser. Den ena, den som man möter i formuleringar som "Han var taggad inför matchen", "taggad till tusen" betyder 'laddad' 'anspänd'. Uppmaningen tagga ner! betyder 'lugna ner dig!'.

Den andra betydelsen tillhör datorvärlden. Att tagga något är att sätta en tagg (av engelskans tag), det vill säga ett märkord eller en etikett på något som därmed blir kodat för ett speciellt bruk.
I dag när man länkar olika företeelser till varandra talar man om att man taggar dem, förser dem med en märkning så att de ingår i länksystemet och förs vidare. Vanligt är man taggar personer på sajter som Facebook och liknande eller på bloggar.
 
Catharina Grünbaum