Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spraket/2008/12/15/hur-lange-sover-en-sjusovare-1928/

Språket

Hur länge sover en sjusovare?

Rätta artikel

Fråga: Varifrån kommer ordet "sjusovare"?

Svar: En sjusovare är en person som sover länge på morgonen. Sju har inte, som man kunde tro, med klockslaget sju att göra, även om den som förr i tiden sov fram till det betraktades som en sömntuta. Så länge man kunde ta vara på dagsljuset måste man göra det, vare sig det handlade om att tälja räfspinnar på gårdarna eller pränta på pergament i klostrens skrivsalar.


Men en äkta sjusovare sover längre än så. Sjusovare var den sammanfattande benämningen på sju fromma män som under den romerske kejsaren Decius förföljelser av kristna år 251 mirakulöst föll i sömn och inte vaknade förrän två hundra år senare, när faran var över. De kallades de sju sovarna eller sju sovare, vilket blev sedan blev sjusovarna.


De hade sin egen dag i almanackan, sjusovardagen den 26 juli. När vi år 1901 fick en ny namnlängd hade de stundom skämtlystna herrarna i namnkommittén hittat på att placera Jesper på just denna dag.

Catharina Grünbaum