Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spraket/2009/03/05/ar-ockelbo-en-stad-1910/

Språket

Är Ockelbo en stad?

Rätta artikel

Fråga:
Ofta hör man i tv och ser i skrift att orter kallas "stad" fastän de inte har stadsrättigheter. Jag tänker då på dagsaktuella Ockelbo och Mora, men har hört det om platser som Hallsberg och Grums också, plus en massa andra.
Har det skett en förändring av betydelsen av ordet stad och av vad som menas med orter, samhällen, byar eller begreppet tätort?

Svar:
För bortemot fyrtio år sedan var det enklare att använda ordet stad på korrekt sätt, för då existerade ännu begreppet ”ort med stadsrättigheter”, trots att stadsrättigheterna hade upphört.


Med den så kallade kommunreformen 1971 försvann stad som juridiskt-administrativt begrepp, och även Stockholm blev en kommun. Det har dessbättre inte hindrat folk från att fortsätta använda stad om våra dittillsvarande städer, som Södertälje, Norrköping och Trosa. Somliga förutvarande städer tog också efter en tid tillbaka ordet stad i sitt namn på kommunen, som Stockholms stad och Lidingö stad.

Men tätorter som Mora, Hallsberg, Grums och Ockelbo är inte städer. Inte ens de som är centralorter kan kallas stad.

Att hålla reda på vilka orter som varit stad i egentlig mening, med stadsprivilegier, är förstås inte alldeles lätt. Så det är inte egendomligt att människor som inte varit på en ort svävar på målet.
Men har man sett ett torg med rådhus och andra gamla administrativa byggnader intill och en kyrka inte långt därifrån kan man med rätt stor säkerhet utgå från att man har med en gammal stad att göra, den må vara aldrig så liten.