Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spraket/2009/03/14/bemanna-och-overmanna-2122/

SPRÅKET

Bemanna och övermanna

Fråga:
Jag läste i en notis om någon som lyckades ”överbemanna” en rånare. Men det heter väl ”övermanna”?

Svar:
Javisst ska det vara övermanna, som betyder ’övervinna’, ’besegra’, i båda fallen genom kroppsligt våld. Bildligt kan man också övermannas av starka känslor som man inte kan stå emot – skräck, lust, sömnighet.

Bemanna betyder ’förse med manskap’ – allt ifrån fartyg som förses med besättning eller kanoner i krig eller företag som behöver personal. Förmedlare av arbetskraft kallas bemanningsföretag. Sådana brukar få rycka in på arbetsplatser som varit överbemannade, det vill säga haft fler anställda än vad arbetet krävde, men som genom rationalisering sedan visat sig stå underbemannade.

Även bemanna kan användas bildligt: man kan bemanna sig med mod och tålamod, med tillförsikt och förtröstan. Att bara bemanna sig innebär att rycka upp sig.