Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/spraket/2009/04/23/och-och-ocksa-2751/

Språket

Och och också

Rätta artikel

Fråga:
Varför skriver man och men också? Båda uttalas ju med k-ljud.

Svar:
Stavningen och står egentligen i strid med det svenska ljud- och skriftsystemet. Vore detta helt konsekvent skulle stavningen vara ock – och den förkommer ju när ordet betyder ’också’, ’även’, som i ”Såsom i himmelen, så ock på jorden”, ”Det var gott, om ock något svårtuggat.”

Men det enkla bindeordet skrivs och – en stavning som vi under medeltiden övertog från tyskans auch (som dock står för ’ock’, ’också’). På vikingatidens runstenar möter man de gamla nordiska formerna ok, uk, auk, som visar att k-uttalet är gammalt.

Den tyskpåverkade formen och lyckades dock bita sig fast så hårt att den har stått emot alla språkhistoriens stavningsreformer.