Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2010/10/13/arlanda-0510-8280/

STHLM i mitt hjärta

Arlanda 05.10

Det är sent och jag ska upp tidigt.

Upptäcker att jag har glömt köpa mjölk till morgonkaffet och går ner till butiken på hörnet. Köper en liter av den svarta killen som står bakom disken. Förbeställer en taxi av en kvinna som har en lätt brytning för att åka till Arlanda 04.30. När taxin kommer ser jag på taxilegitimationen som sitter på instrumentbrädan att chauffören har sitt ursprung i Mellanöstern.

På Arlanda växlar jag till mig euro på ett växlingskontor. Kvinnan som expedierar mig ser iransk ut. Vid säkerhetskontrollen är det en kille från Tjetjenien som undrar om jag är fotograf när han ser min kamerautrustning. När jag berättar att jag arbetar på DN ber han mig hälsa till Michael Winiarski.

På planet läser jag om riksdagsledamoten från Sverigedemokraterna som blivit bänkgranne med moderaten Hanif Bali som kom till Sverige som ensamt flyktingbarn vid tre års ålder.

Undrar hur det känns för SD:s Kent Ekeroth att sitta bredvid någon som antagligen inte fått stanna i Sverige om SD fått råda. Ser Ekeroth över huvud taget dagens Sverige – som antagligen inte skulle fungera utan nysvenskar? Hur klarar han av att dekonstruera verkligheten så att den passar hans partis skruvade mentala planritning?

Är det kanske samma logik som inspirerade författaren till den graffiti jag en gång läste på en vägg i Dalarna?

”Jag ska fan ta mig flytta till ett land som inte tar emot invandrare!” Undertecknat ”Skinhed”.

paul.hansen@dn.se