Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2011/10/25/hotorget-kl-16-30/

STHLM i mitt hjärta

Hötorget kl 16.30

Rätta artikel

En akt av förnedring av det mer besynnerliga slaget hände mig på t-banan häromdagen. Genom vagnen drog en försäljare av Situation Sthlm, tidskriften som säljs av de hemlösa. En kvinna köpte ett exemplar. När försäljaren hade gått vidare vände hon sig till alla i vagnen och sa ”Är det någon som vill ha ett exemplar av Situation Sthlm i present? Jag läser den inte.”

Ett slags skamkänsla tycktes sprida sig bland passagerarna. Ingen tog tidningen.

En gång besökte jag redaktionen för Situation Sthlm. Det var när tidningen fått Publicistklubbens stora pris, inte minst för sin kulturjournalistik. Tidningen hade blivit en plantskola för nya skribenter, till exempel Sara Stridsberg.

Inne i kaféet på redaktionen stod ett litet bord med en kondoleansbok. Bredvid ett brinnande ljus kunde man läsa den senaste inskriptionen: ”Hade precis lärt känna dig Lelle. Så varför. Frid. Vännen Christer Wellrath.”

Tolv försäljare hade hittills dött under året. Det var kallt ute och bara fyra dagar kvar till julafton. Sedan den gången köper jag Situation Sthlm.