Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2011/10/31/vastra-arstabron-kl-07-55/

STHLM i mitt hjärta

Västra Årstabron kl 07.55

Rätta artikel

Cykelbanan slingrar sig upp från skogen och uppe vid brons början ser vägen ut att sluta i ett vitt moln. Morgondimman stiger från spegelblankt vatten. Jag och andra morgontrafikanter sveps in det mjölkvita. Det skapar en illusion av att vi är ensamma här uppe, högt uppe i luften. Det är en av alla vackra morgnar årstiden bjudit på.

Kan det vara den vackraste hösten i mannaminne? I flera veckor har trädkronorna sprakat i bästa Elsa Beskow-stil. Alla löv står i brand – rött, gult, orange. Luften är klar, men inte för kall. Hösten är som sommaren, men lite bättre och lite snyggare. Solljuset är inte lika skarpt och folk har mer kläder på sig.

Samma bro på vägen hem. Solen håller på att gå ned. På väg till Tantostranden är vyn naturromantisk. Från det här hållet är utsikten en helt annan, urban i kubik. Moderna kontorsbyggnader tornar upp sig längs med vattnet. Rakt framåt, nedanför bron ser det ut som en blandning av grustag, rivnings- och byggplats. Stora graffitimålningar skymtar.

Det är jag, några cyklister till och en klunga gruppjoggare med reflexvästar som trängs på bron.

Mörkret faller snabbt, kallfuktig luft kryper innanför kragen.

virve.hedenborg@dn.se