Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Odengatan 13.45

Två killar och en tjej med invandrarbakgrund, de kan inte vara äldre än 20, tystnar i sitt samtal och fastnar på en förbipasserade till synes svensk man i 30-årsåldern. En stilig karl. Bär välputsade Loake-skor, Mads Nørgaard-rock.

Deras blickar är forskande. Möjligen ser de sällan män av det snittet där de bor.

Jag svänger av och passerar Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 och tänker att det är enkelt att peka finger och skrika sig hes om misslyckad integrationspolitik. Lätt att starta Vi gillar olika-kampanjer och sedan fortsätta röra sig i sina vanliga kretsar.

Men fingerpekarna är integrationspolitik; familjerna som väljer att bosätta sig i svenska reservat som Hammarby sjöstad, politikerna som säger att invandring är bra, journalister och andra som står upp för allas lika värde.

Flytta, om du menar allvar. Du behöver inte ta den läskigaste förort du kan komma på, välj ett område som är lite mer blandat än det du sitter i nu.

I längden kanske det innebär att ”lyckad” inte är synonymt med att ha tagit sig ifrån det som kallas invandrarförorten, utan att man lika gärna kan flytta dit – eller stanna kvar.

Vi kan inte förvänta oss att jobbet ska göras i våra beslutande församlingar.

behrang.behdjou@dn.se