Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Slussen 15:37

91 centimeter!

Mannen visar stolt fram fisken. Det är en ståtlig gädda. Färgtäckningen är tydlig och ger ett friskt intryck. Den liknar inte alls den sumpfisk jag föreställt mig att man skulle få upp häromkring.

Uppvuxen på landet har jag betraktat en flytt till stan som ett val där man lämnar allt vad natur heter bakom sig. Det skulle med andra ord aldrig falla mig in att fiska 25 meter från centralbron, än mindre äta något som plockats upp där.

Det är tydligen en snobbig attityd. På länsstyrelsen har de i alla fall inga större invändningar mot att sätta tänderna i en innerstadsgädda.

– Om jag var en gravid kvinna skulle jag undvika insjöfiskar som gädda, abborre och gös som fiskats i centrum. Men jag har själv ätit öring som plockats upp i stan, säger fiskeribiologen Niklas Sjöberg.

Öringen vandrar in från havet och är således inte värre att äta än fisk som fångats i kustbandet. Insjöfisk kan dock ha levt längre i hamnområden med dubiös vattenkvalitet resonerar Niklas Sjöberg, men poängterar att han inte har några belägg för att döma den som oätlig.

Mannen vid Slussen hade uppenbarligen inte heller några problem med fisk av urbant ursprung. 91 centimeter gädda bars hem i en plastkasse.

erik.olsson@dn.se