Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Slussen 13.55

Bussarnas buss – linje 43 – bromsar in vid Slussen. Busslinjen är inte världens snabbaste och den går inte överdrivet ofta för att vara en innerstadslinje. Men den är värd att vänta på för oss som undviker tunnelbanan om vi inte har väldigt bråttom.

Det enda konstiga med linjen är förarbytena vid Slussen. I gråkylan och den bistra vinden stannar föraren och släpper av de resenärer som inte vill åka längre. Han håller framdörren stängd medan han långsamt sätter på sig ytterkläderna, tar med sig sina saker och går ut genom bakdörren.

Slussen är som vanligt i gråväder, ett stycke ödsligt vindpinat tomrum. Men på hållplatsen väntar ett halvdussin tålmodiga kollektivtrafikkramare på att få komma ombord på bussen. Föraren på väg mot rast vandrar ut i tomrummet. Långt borta möter han sin avlösare, stannar en stund och byter några ord.

Avlösaren kommer sakta gående, går in genom bakdörren och börjar i lugn och ro installera sig på förarplatsen. När han väl ställt in stolen och kontrollerat sin stämpel öppnar han framdörren och släpper in de frusna resenärerna.

Den här proceduren upprepas ständigt. Jag känner mig glad över att sitta inne i värmen, men undrar varje gång om det är förbjudet för en bussförare att släppa på passagerare innan han går på rast.