Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/03/01/bjorkhagen-kl-15-22/

Sthlm i mitt hjärta

Björkhagen kl 15.22

Jan Falk Text

”Farlig lek i Björkhagen” löd rubriken. Därunder en bild på en liten gosse som visar upp sina sönderbrända galonbyxor.

Och så ännu en rubrik:

”Pojkes kläder i lågor, antändes av riseldar”.

Det är min debut i DN. Jag är fyra år och har hamnat högst upp på första sidan. ”Storskrikande och kringvärvd av eld som en levande fackla kom fyraårige Jan Falk springande mot hemmet” heter det i ingressen.

Det har hunnit gå på dagen 60 år sedan händelsen och jag är tillfälligtvis tillbaka på platsen.

Där det då hade huggits bort skog och sprängts i berg står i dag ett nedslitet centrum och ett niovåningshus. T-banan intill går ända till Skarpnäck, men 1952 åkte man 79:ans buss, som vände in mot stan just här.

Det var busschauffören som räddade livet på mig. Han vräkte ned mig i snön och kvävde elden med sin stora uniformsrock. Sedan blev jag omplåstrad på barnsjukhuset Samariten på Ringvägen.

32 år senare mötte jag min räddare igen i ett reportage. Visst mindes han de meterhöga eldslågorna och all dramatik, men det han i alla år undrat mest över var hur DN fick nys om saken.

Plötsligt hade en journalist och en fotograf dykt upp hemma hos honom.

Ingen aning, sa jag.

jan.falk@dn.se