Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/03/09/grona-linjen-kl-8-37/

STHLM I MITT HJÄRTA

Gröna linjen kl 8.37

Jag har verkligen uppskattat reklamskyltarna där SL utdelar 700 tusen tack från alla resenärer till alla resenärer för att vi uppför oss ordentligt ombord.

700 tusen tack ger mig nämligen en osökt anledning att berätta om mitt favoritrestaurangnamn. Pizzeria 1000 Hallå ligger på Bergsgatan mitt i min födelsestad Malmö. Länge sades det bland självgoda malmöbor att det sannolikt var någon inflyttad som skruvat till det svenska språket. Krögaren hade väl tänkt att om man nu kan säga tusen tack så går det väl lika bra att säga tusen hallå, trodde vi.

Nu vet jag bättre. Frågade ägaren som sa att tusen hej eller hallå är ett vanligt uttryck i vissa arabisktalande länder. Med ett elf, tusen, kan man förstärka det mesta på arabiska – ett grattis eller ett hej, bekräftar en kunnig kollega.

Pizzeria 1000 hallå är helt enkelt arabisk malmöitiska. Restaurangnamnet gör mig helt sjuk av hemlängtan, ungefär som Zlatans leende.

Men efter mer än halva livet i Stockholm känns det lite fånigt att säga att man längtar hem. Jag vet ju att jag aldrig kommer att flytta tillbaka. Bättre då att ha minst två platser i sitt hjärta.

ann.persson@dn.se