Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/03/19/norr-malarstrand-kl-10-43/

STHLM I MITT HJÄRTA

Norr Mälarstrand kl 10.43

Vid trafikljusen på Norr Mälarstrand intill Smedsuddsbadet glider en BMW upp i vänsterfilen. Förarens taktik är uppenbar: han tänker smita förbi för att komma först när de två filerna smälter samman till en lite längre fram.

När ljusen slår om till grönt stampar jag Toyotans gaspedal i botten. Ha! BMW:n tvingas inta en förnedrande position bakom mig.

I Stockholmstrafiken pågår ett allas krig mot alla. Striderna rasar på gator, trottoarer och övergångsställen under fältropen “Kör föfan!”, Idiot!”, “Passa dig, din jävel!”

Att köra genom stan i rusningstid kan förstås fördunkla sinnet hos vem som helst. Men ändå – varifrån kommer all frustration och aggressivitet i trafiken? Svaret finner man nog någonstans i själens mörkaste skrymslen dit solen aldrig når.

I huvudet på dessa män, ja, det handlar nästan uteslutande om manliga bilister, tycks det surra ungefär så här:

Släppa fram andra bilar? Dom får skylla sig själva ju.

Använda blinkers? Det angår väl ingen vart jag tänker köra.

Stanna för rött ljus? Aldrig i livet, när jag äntligen fått upp farten.

Det finns forskare som hävdar att våra beteenden i trafiken speglar samhällsutvecklingen. Om de har rätt är samhället illa ute.

sigge.anderberg@dn.se