Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/03/22/stadshuset-kl-18-30/

Sthlm i mitt hjärta

Stadshuset kl 18.30

Första Mosebok i Bibeln berättar om att männi­skorna ville bygga en stad med ett torn som nådde ända upp till himlen. Tanken var att detta skulle göra deras namn kända över hela världen.

Genom historien har berättelsen om Babels torn tolkats som ett tecken på mänskligt övermod. Efter att Gud beskådat det enorma byggnadsverket ville han därför skapa förvirring i folkets språk; ”så att den ene inte förstår vad den andre säger”.

Nu läser jag om att allt fler vill bygga höga hus i Stockholm. Visserligen har jag inget principiellt emot hus som är fler än några våningar höga – men de måste vara vackra.

De senaste årens Stockholm inger farhågor när ropen nu skalla: ”Högt ska det vara!” Ta som exempel ”Waterfront”, med kontor och hotell nära Centralstationen. Byggnaden ”lär” ha en spännande modern design. Och utsikten sägs vara sååå läcker. Inifrån, javisst. Men på utsidan är kongresskomplexet dock ohyggligt fult. Tur att det inte blev högre.

Ett par hundra meter bort ligger Stockholms stadshus, en av landets mest kända byggnader. Tornet är 106 meter högt – och mycket vackert. Arkitekten Ragnar Östberg visste vad han gjorde. Högt kan bli vackert – om man inte drabbas av övermod.