Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/04/04/hornsgatan-17-47/

STHLM i mitt hjärta

Hornsgatan 17.47

Det är inte för att jag själv behöver några begagnade kastruller som jag smiter in på Myrorna. Tvärtom, skulle man kunna säga. Ett par dagar tidigare har jag lyft ut kastrull efter kastrull ur mammas och pappas köksskåp, ännu fler ur kartonger nere i deras källare. Mellan varje kastrull låg det en handklippt skumgummilapp. Mamma och pappa kommer inte hem igen. Jag plockade åt mig hur många kastruller som helst. Lika många var kvar, och så mammas röst: ”Var rädd om den. Det är Nilsjohan”. Nilsjohan var som en i släkten, den alla pratade om. Nilsjohan var företaget som försåg alla svenska 60-talskök med kvalitetsdesign. Min mamma sparade sin mammas Nilsjohankastruller. I ett kuvert i en kökslåda hittade jag till och med garantilapparna. Hos Myrorna är det glest på kastrullhyllan. – Säljer ni inte kastruller? frågar jag. – De går bums. Om de är välskötta, förstås, svarar expediten. Jag går ut på Hornsgatan. Lättad över att det finns någon annan som kan älska dessa kastruller. Återvinning lugnar en sorgsen själ.