Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/04/12/djurgarden-kl-12-33/

STHLM i mitt hjärta

Djurgården kl 12.33

Lördag förmiddag. Vi sitter i stan. Man borde ut i skogen, barnen borde röra på sig. Mycket. Få frisk luft. Kanske få syn på ett djur. Men våren har backat och en utflykt i skog och mark känns som ett omöjligt övertalningsprojekt. Någon har hört att nya Lill-Skansen har öppnat. Så vi går dit. Först rulltrappan upp, sedan promenaden mot Solliden, och där bredvid Stockholms kanske högsta – och roligaste – klätterställning. Sedan djuren, var är djuren, undrar fyraåringen. Vi går hit och dit, till sist ser vi skyltarna. Först bort till björnarna. Sedan till Järven - som aldrig syns. Finns den? Och vargarna bor längst bort, dit vill alla. Det går fort nedför den branta backen, barnen pinnar på och där ligger en varg i en skreva. Vi ser ryggen. Sedan uppför igen. Jag är trött i beeenen! hörs några meter bakom. Men älgarna drar. De bor bäst. Hagen ligger högst upp på Skansenberget, precis vid kanten. Där står fjolårskalven och tuggar lugnt på sina grenar med utsikt över Djurgårdsbrunnsviken, diplomatvillorna, himmel och Djurgårdens grönska. Rakt söderläge. Skogens konung bor bättre än Carl XVI Gustaf i Stockholm. Och inne på Lill-Skansen är det fullt ös. Bara paddan och huggormen sover. Efteråt är alla trötta av Skansens backar och den friska luften. Och vi har sett massor med djur. Den här dagen behövdes inte landet.

annika.folcker@dn.se