Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/04/16/svandammsvagen-kl-01-45/

STHLM i mitt hjärta

Svandammsvägen kl 01.45

Det är nio grader nu, säger taxichaffisen på vägen hem. Sedan säger han inte mer förrän han släpper av mig på gatan där jag bor, strax före klockan två.

Jag packade det mesta i förmiddags, men måste hämta några saker på vinden. Så jag tar de fyra trapporna upp, tyst med jympaskorna på. In i förrådet, rotar runt, hittar det jag behöver.

Sedan ut på takterrassen, bara en liten stund. Nackamasterna blinkar i munter fyrtakt långt ut i öster. Strax till höger lyser Globen, mjukt rosa mot en mörk himmel. E4 susar längs med hela synfältet, skiljer förorten från industriområdet. Bara Hammarbybacken minner om vintern där den sakta smälter bort i natten.

I morgon svänger jag ut på motorvägen och kör norrut. Över Uppsalaslätten, upp mot skogen. Där bergen börjar väntar en stuga och några dagars stillhet.

Jag kollar packningen en extra gång: Kikare, termos, springskor, bok. Längst ned ett par långkalsonger och en nedknölad mössa. Men jag tror inte att de kommer behövas. Nio grader klockan två på natten. Nu är det vår.

albin.grahn@dn.se