Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/04/17/grovstanas-kl-09-17/

STHLM i mitt hjärta

Grovstanäs kl 09.17

Strömavbrott kan vara ett behagligt avbrott i vardagen. Plötsligt blir det alldeles tyst och mörkt. Man tänder några stearinljus och kommer in i en annan sinnesstämning – som bryskt bryts när strömmen kommer åter.

En decemberkväll för ganska många år sedan försvann strömmen från större delen av Kungsholmen och Vasastan. Det blev svart både i lägenheten och utanför fönstret. Jag kunde inte motstå tanken på att uppleva Kungsholmen i mörker. På S:t Eriksgatans trottoar mötte jag skuggfigurer som svepte förbi. Ibland lystes de hastigt upp av bilarnas ljuskäglor. Annars var det helt mörkt.

I korsningen med Fleminggatan var det lätt kaotiskt. Bakom de elektroniska dörrarna till dåvarande mataffären Metro var kunderna instängda. Trappan ner till tunnelbanan var bara ett svart hål. Det var inte helt lätt att hitta hem igen.

I helgen gick strömmen i stugan. Vi hade redan hunnit äta frukost och skulle i väg ett par timmar. Sen skulle vi komma hem igen, tända en brasa och mysa i tystnaden.

Nejdå, strömmen hade inte återvänt. Men vi blev påtagligt varse något annat som skett sedan förra gången strömmen gjorde ett längre avbrott: Vi har installerat en Separett-toalett med fläkt inne i stugan. Fläkten kräver ström.

Jag har nog börjat omvärdera det här med strömavbrott.

hans.arbman@dn.se