Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/04/23/hornstull-kl-10-45/

STHLM i mitt hjärta

Hornstull kl 10.45

Det är snöstorm i mitten av april. Jag är blöt upp till kalsongkanten (boxers, men ändå) och när bussen till slut kommer är det som en räddning. Sällan har 4:an känts varmare. Medkännande blickar från alla håll, människor som inte känner varandra pratar med varandra som vore det normalt. Vi skakar våra snötunga mössor och ler: ”Vilket fantastiskt skitväder, va.”

Ingenting för samman stockholmare som förbannade vädergudar. I ösregn och iskyla tinar vår nedärvda tystnad till samtal och smil. Bara riktigt jävliga pendeltågsförseningar har liknande, människoöppnande effekt.

Det vore förstås fint om även goda ting påverkade oss så. Om lyckoruset av en gnistrande soluppgång sedd från Västerbron var omöjligt att hålla inne. Om det var okej att bubbla om känslan när ett välbehövt vägarbete blivit klart eller om man, utan höjda ögonbryn, kunde knacka tunnelbanegrannen på axeln bara för att säga: ”Vilket fullständigt rimligt beslut av finansborgarrådet!”

Men vänta bara. Snart är det fotbolls-EM. Och mästerskap i fotboll är som väder, så när John Alberto Fernando Andres Luigi Olof Guidetti (moderklubb: Brommapojkarna) snubblar in avgörandet i EM-semin tänkar jag låtsas som om det regnar. ”Vilket fantastiskt skitmål, eller hur?”

harald.bergius@dn.se