Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/04/ringvagen-kl-15-40/

STHLM i mitt hjärta

Ringvägen kl.15.40

Rätta artikel

Plötsligt ser jag henne igen. Kvinnan med den tomma blicken. Jag växte upp i de här kvarteren och när jag var yngre såg jag henne flera gånger i månaden, ibland flera gånger i veckan. Alltid ensam, alltid med en öppen öl. Hon är en av Stockholms alla hemlösa och varje gång jag ser henne tänker jag att det är för sista gången. Men jag har alltid fel, hon dyker alltid upp igen. Jag förstår inte hur hon orkar kämpa, hur hon tar sig igenom varje dag, hur hon överlever varje vinter. Jag har aldrig sett henne tigga och jag har ingen aning om hur hon får ihop pengar. Kanske vänder hon sig till något härbärge för att få mat för dagen, men det förklarar inte hur hon får tag på alkohol. Jag väljer att inte tänka på vad hon tvingas göra för att tillgodose det behovet. Någon gång kommer jag att få rätt och kanske är det i dag som är sista gången jag ser henne. När hon är borta kommer en person som jag minns väldigt starkt från min uppväxt – starkare än många människor jag gick i skolan med – ha försvunnit ur mitt liv utan att jag någonsin pratat med henne. Utan att jag någonsin ens vetat vad hon heter.

viktor.ander@dn.se