Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/05/kista-kl-02-27/

STHLM i mitt hjärta

Kista kl. 02.27

Rätta artikel

Väskorna inför Göteborgshelgen är inte ens packade men det är okej. Jag är inte så förtjust i att sova och jag tycker mycket om natten. Kanske handlar det om ljud jag aldrig annars hör; gräset på Järvafältet under mina skor, det relativa lugnet på E4 in mot staden liksom tonartshöjningen när man har kört ikapp Järva krog – här lyfts motorvägen upp på pelare och reser sig över den korsande Bergshamraleden. Till fots, på Södermalm eller i Farsta, på Östermalm eller i Rinkeby, iakttar jag folk i rörelse. Jag vill veta vilka de är och vart de är på väg. Om de tror att de någonsin kommer att ta sig dit. Varje gång jag kommer tillbaka till Stockholm inser jag hur mycket jag älskar henne och många av människorna längs hennes stråk. Hon är min enda hemstad. Jag behöver aldrig låtsas att hon är någon annan än den hon är, jag har råd att bli besviken på henne utan att riskera att förlora henne. Ibland talar jag till henne och då är jag förbannad: din svindlande skönhet till trots, mot många människor är du alldeles för hård. Du låter fattiga sitta och tigga och hemlösa bebo dina gator, missbrukare gå vilse på din asfalt och sorgsna barn gråta sig till sömns på nätterna. Din skara är så mycket större än främlingen som lyckades. En vacker dag kommer du bli tvungen att inse det.