Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/19/rorstrandsgatan-kl-10-20/

STHLM i mitt hjärta

Rörstrandsgatan kl 10.20

Rätta artikel

Det är lagom varmt, lagom soligt. Lagom allt. I går brusade och dundrade det av trafik överallt, hela tiden. Nu är här nästan tyst. Pulsen har tydligt ändrats i staden. Direkt. Som en bildväxling i lördagsfilmen på tv. Staden är plötsligt min. En gräddig glass med päronsmak i min hand, en välkomnande parkbänk utanför Filadelfiakyrkan. Kastanjerna har släppt sina blommor som skräpar ned asfalten. Blomsterhandlaren vid sidan av har en kund med bestämda åsikter att ta hand om. Tre fnittriga unga kvinnor i kortkort kalvar lojt förbi. Långa ben i höga klackar med halvdecimeterhöga platåsulor. Stadens unga älgar. De går lite strakbent, lite stolpigt så där. Skomodet tål inga större kroppsliga utsvävningar. En jeansklädd äldre kvinna i en smal flickkropp pilar förbi. Henne ser jag ofta. Kortklippt hår med en neongrön topping, färgen matchar den lilla nätta ryggsäcken. På vintern är hon ett litet glatt utropstecken bland alla dysterklädda, nu märks hon mer genom sin snabba gång än genom sina färger bland de sommarklädda flanörerna. Jag har ofta undrat vart hon ska. Utan förvarning vräker regnet ned i en snabb störtskur. Vart tog alla strosarna vägen? Och var kommer alla paraplyer ifrån?

Birgitta Sundling