Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/20/mariebergsgatan-kl-16-40/

STHLM i mitt hjärta

Mariebergsgatan kl 16.40

Rätta artikel

När jag var liten sjöng min mamma ibland ”I en sal på lasarettet”, den gamla sorgliga sången om en liten tbc-sjuk flicka som förgäves hoppades på att bli frisk och få komma hem (den lär ha tillkommit runt 1900). Mamma hade själv lyssnat på den som barn, med fascination och tårar.

På besök i den äldre byggnaden på Stockholms sjukhem tänker jag på sången. Även om ”salarna” är egna rum i dag. Stora, vackra fönster, terrasser och högt i tak. Blanka linoleumgolv. Minnen, omsorg men också gammal sorg i väggarna.

Här finns i dag ett vård- och omsorgsboende med ett 80-tal platser. En av dem som bor här jobbade i många år på sjukhemmet. Hon minns det roliga midsommarfirandet med en stor majstång i parken.

I år går det inte att fira i parken, den är en byggarbetsplats. Snart är en epok slut. Till nya, moderna lägenheter vid Mariebergsgatan ska de äldre och sjuka flytta nästa vår. Den gamla byggnaden var ”nya sjukhemmet” när den togs i bruk 1891. Redan 1867 invigdes det första sjukhemmet på platsen, ”för ändamål att till vård emottaga af obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer, företrädesvis från hufvudstaden”, av samma stiftelse som fortfarande driver verksamheten.