Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/21/jarvafaltet-kl-14-19/

STHLM I MITT HJÄRTA

Järvafältet kl 14.19

Det finns en minneslund på Järvafältet som jag går till då och då. Den finns där för att hedra de barn och vuxna från Kista som den 15 augusti 1988 omkom i en bussolycka i Norge. Människor som vi växte upp med, som gick på samma fritids, som handlade i samma livsmedelsbutiker, som dök upp på Kista IP med fotbollsskor i ena handen och tennisracket i andra.
Unga människor som slogs ned mitt i språnget och aldrig reste sig igen. Och så vi som stod kvar med fler frågor än svar, med en ny sorts oro intryckt i kroppen, översköljda av en omfattande ryktesspridning. Såg någon vad som pågick på vår nivå?
Min familj landade på Arlanda, tidigt på morgonen någon dag efter olyckan, och möttes av kvällstidningarnas löpsedlar: ”DE DÖDA.” Och passbilder på alla som hade omkommit.
Barn som inte fick fortsätta, som aldrig ens nådde klassresans mål. De efterlämnade så mycket sorg, är ännu i dag saknade.
– Mamma, NN är död, sa jag – på persiska, om min hågkomst inte lurar mig – och hennes reaktion var att slå sig själv hårt över kinden.
Här på minnesplatsen, med träden och stenen och den lilla grusvägen intill, kan jag sitta och tänka. Och jag tänker att jag är tacksam över att jag får vara här en dag till.