Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/06/27/namdo-kl-10-33/

STHLM i mitt hjärta

Nämdö kl 10.33

Rätta artikel

I Stockholms skärgård har jag ofta farit med min lilla eka i några knops fart till handelsboden för att inhandla livets nödtorft. Förut var detta en mycket behaglig resa. Så är det sällan längre. I takt med tomtpriser på miljontals kronor har nya ägare dykt upp med motorbåtar som är sisådär sju meter långa med motorer upp till flera hundra hästkrafter. Det kryllar av dylika båtar och det gäller att se upp när de svischar fram. Man tror kanske att förarna har koll på sin omgivning. En kompis fick erfara att så inte alltid är fallet. Han åkte lugnt runt en udde när en båt dök upp från vänster i 30 knop. Den hade solen i ryggen och fri sikt. I sista stund försökte min kompis parera, men den andra båten for rakt in i honom. Det var småbarn i bägge båtarna. Gudskelov blev det inga personskador, men dyra reparationer. Den påkörande förarens förklaring var ”jag såg dig inte...”. Tänk er en sådan förklaring på bilvägen. Där är bestämmelserna striktare. På sjön blir ofoget allt oftare regel än undantag. Det är heller inte kul att sitta i en liten båt i en trång passage när sjön rivs upp och blir grov i svallet efter uppkomlingar som inte tänker längre än stäven räcker. Ajöss lilla eka. Du har uppenbarligen gjort ditt.