Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/11/20/abrahamsberg-kl-14-32/

STHLM i mitt hjärta

Abrahamsberg kl 14.32

I fyra år var jag borta från Stockholm. Fyra år av exil i Göteborg. Jag vill inte påstå att jag saknade huvudstaden. Varenda gång jag varit på besök har stressen vid Centralen, som det första jag möter, slagit ned all min entusiasm. Visst har jag kunnat uppskatta delar av Stockholm, men flytta hit? Nej, jag tror inte det. Jag har med eftertryck delat Håkan Hellströms ord ”Stockholm blir aldrig min stad”. Tills jag fick erbjudandet att göra en termins praktik på DN.

Jag och min fru flyttade hit och under hösten har jag förvånats över hur min attityd mot staden gradvis förändrats. Jag har gått från att se på min vistelse som ett tillfälligt besök, en kort paus från Göteborg, till att jag vill stanna här. Varje gång jag beger mig in mot staden överraskas jag. Hittar nya gator, platser och vyer att förundras över. Långholmens grönska, Vasastans färgkoordinerade hus och kvällssolens ljus över Skeppsholmen. Jag faller helt enkelt platt för Stockholm. Och även om jag fortfarande håller mig borta från Centralen och fullkomligt avskyr tunnelbanan, så känns det som att Stockholm kanske ändå kan bli min stad.

jonatan.martinson@dn.se