Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2012/12/17/regeringsgatan-kl-07-38/

STHLM i mitt hjärta

Regeringsgatan kl 07.38

Rätta artikel

”Närmare gud till dig” spelade orkestern på det sjunkande skeppet ”Titanic”. Forskningen säger att människan blir lugnare av musik. Vi får hoppas att orkestern hade den effekten på människorna som blev kvar på det brittiska passagerarfartyget.

Jag vet inte om det var för att vi skulle bli fridfulla som föraren av en stadsjeep valde att högt spela klassisk musik för oss fotgängare som i snörök kämpade oss fram på Regeringsgatan en av dessa snöfyllda mornar. Glad blev jag i alla fall!

Att krissituationer drar fram det goda ur oss människor är löftesrikt. Sedan finns det undersökningar som säger att vi endast under vapenhot beter oss ädelt. Även där refererar forskarna till händelser på ”Titanic”.

Men när det gäller snökaoset verkar utfallet ha blivit positivt – vi stockholmare blev ännu mer godhjärtade. Mina vänner berättar om hur bilister hjälpte varandra när bilar fastnade i korsningar. Inga arga tutningar där.

Själv blev jag vittne till hur frusna medmänniskor trängde ihop sig så att alla skulle få plats i de överlastade tunnelbanetågen. Dock utan att bli ackompanjerade.

Nu hoppas jag att vi kan vara lika snälla mot varandra en vanlig grå februaridag.

lilian.almroth@dn.se