Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/02/15/heleneborgsgatan-08-10-3/

STHLM i mitt hjärta

Heleneborgsgatan 08.10

I körskolans fönster hänger en lapp med ett erbjudande: ”Startpaket, 10 lektioner á 45 minuter.” Jag tänker att tio lektioner för att lära sig starta bilen känns lite i överkant innan jag förstår att det är i mitt huvud som syftningsfelet uppstått.

Vardagen är full av oväntade lustifikationer. Länge kände jag mig frestad att gå in på en pizzeria och hackande beställa en capricciosa med prissänkning. Har man en skylt i dörren där ”Stammkunder” erbjuds rabatt får man i viss mån skylla sig själv tänkte jag. Är man född och uppvuxen i ett land där mörker och kyla dominerar gäller det att vara lyhörd för det komiska. Annars är det liksom ingen vits. En frostig morgon tänker jag att Stockholm ligger väldigt långt norrut jämfört med barndomens Göteborg.

En stor fördel med mitt arbete är dock resorna. Jag kommer ibland till länder där elände har helt andra dimensioner men där humor också är ett sätt att hantera vardagen. Just hemkommen från Burma ler jag fortfarande åt det vår tolk berättade. En far ligger för döden och hans son frågar vid dödsbädden:

”Pappa, är det något jag kan göra för dig?”

”Ja, min son. Du kan fullfölja mitt livsprojekt. Det som jag fick av min far vid hans dödsbädd.”

”Vad som helst, far, vad vill du att jag ska göra?”

”Se hur det går med min ansökan för att få telefon.”

paul.hansen@dn.se