Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-30 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/02/19/tjarhovsgatan-17-40/

STHLM I MITT HJÄRTA

Tjärhovsgatan 17.40

Jag har stämt träff med min kompis Anna på Kafé 44.

Det är fettisdag och hela Sverige svämmar över av semlor, men Anna är vegan och äter följaktligen inte grädde. Här på det klassiska punkfiket serveras dock all mat utan några som helst animaliska produkter.

Själv prövar jag på att inte äta kött under en månad. En vegetarisk februari.

En ganska enkel liten utmaning egentligen, men jag har redan märkt att det uppfattas som provokativt.

Att välja bort kött under en månad är uppenbarligen ett ställningstagande som sticker i ögonen hos många människor. Dels finns köttmännen som skämtar om hur de plockat upp grästuvor och lagt i fickan för att ta hem middag till mig. Dels finns de ”riktiga” vegetarianerna som menar att det är mest är en fånig pose att bara vara vegetarian i en månads tid. Men jag ser det mest som något roligt och nyttigt, att testa något annorlunda en kort period i livet. Just denna månad känns det dessutom lite extra bra att vara vegetarian. Risken att det ska finnas felmärkt hästkött i rödbetsbiffarna eller falafeln är nog att betrakta som minimal.

På 44:an är det så populärt att vegansemlorna redan har hunnit ta slut när vi kommer ner.

Anna får nöja sig med en morotskaka denna fettisdag.

gustav.gelin@dn.se