Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/03/18/arlanda15-50/

STHLM I MITT HJÄRTA

Arlanda,15.50

Det ligger visitkort från en av Migrationsverkets tjänstemän på marken utanför terminal fem. Arlanda flygplats förknippas kanske oftast som ett logistiskt avstamp mot sol, bad, semester och en snabb öl innan det är dags att gå ombord. De nertrampade visitkorten påminner mig om att det även finns de som inte har samma syn på resandet.

Fyra mil bort, på regeringskansliet i Stockholm, jobbar Tobias Billström. Han är migrationsminister. När avvisningarna ska effektiviseras har han talat om människor som ”volymer”.

Så här i gränsdragningarnas tider känns det viktigt att sätta citationstecken och klart dra en skiljelinje mellan hans ord och mina.

En arm av den billströmska politiken har varit polisens jakt på papperslösa invandrare i Stockholms tunnelbanesystem. Många stockholmare, det vill säga de som inte har blont hår och blå ögon, har känt sig kränkta när de avkrävts legitimation. För dem blev Stockholms tunnelbana ett tag något helt annat. För mig blinkar varningslamporna längs hela linjen. Det billströmska ordvalet är en biljett till ett spår där ­destinationen kan bli att citationstecknen till sist hamnar kring ordet ”människa”.

paul.hansen@dn.se