Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/01/vaxholm-11-50/

STHLM i mitt hjärta

Vaxholm, 11.50

Vi lämnar den livliga kajen och kliver på fartyget som ska ta oss hela vägen till Stockholms innersta hjärta. Jag sitter på taket och det blåser friskt men solen skiner. Vi glider förbi röda stugor, svenska flaggor och passerar slutligen ett Gröna Lund som är proppat av lyckligt skriande besökare.Det är så idylliskt att den gamla Grumme tvättsåpa-reklamen skulle blekna i jämförelse.Annat var det senast vi besökte skärgården.

Då var det april och vi hade bokat en stuga i Sandhamn. När vi vaknade hemma trodde vi knappt våra ögon när vi tittade ut. Ett lager av snö på marken och en sliskig sörja som virvlade över hela himlen. Men har man bestämt sig för skärgården så har man. Vi klädde oss varmt och några timmar senare stod vi ensamma på en kall och tillsynes öde ö.

Efter tio minuters huttrande plockades vi upp av en gråhårig kvinna på flakmoppe och kördes till stugan. Där låste vi in oss och kunde i princip inte ta oss ut förrän nästa dag. Då hade den värsta snön smält och vinden mojnat. Vi promenerade på klipporna och lunchade på det tomma värdshuset innan vi åkte hem med känslan av att ha upplevt något annorlunda.

Caroline Englund

E-post: caroline.englund@dn.se