Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/06/utterkobben-14-00/

STHLM i mitt hjärta

Utterkobben 14.00

Vi är ett gäng stockholmare i ett område som så många stockholmare gästar om sommaren – Stockholms skärgård. På vintern är här rena glesbygden, nu kryllar det av folk och båtar.

Vi vill fara till Utterkobben i havsbandet dit de fast boende skärgårdsborna en gång for när de var klara med skörden för att festa på de plana klipporna som användes som en enda stor dansloge. Utterkobben är omskriven. Det betyder att extra många båtar söker sig dit.

– Kan vi inte välja en lugnare ö?

– Jag har inget emot folk, säger den äkta Stockholmskisen i den andra båten.

Solen skiner och det blåser endast lite. Förträffligt när man har mindre, öppna båtar. Med matsäckar i högsta hugg hittar vi Utterkobben på sjökortet bortom Bullerö. Märkligt nog är här inga båtar och öns vackra klippor är toppiga. I fantasin ser vi ändå hur här festades förut. Först på hemvägen inser vi att det är fel Utterkobbe. Det är gott om kobbar med det namnet. Och vi har haft en av dem för oss själva.

För övrigt, en utter, numera en sällsynthet, siktades i Stockholms ström år 2004. Den gången sökte sig många dit för att försöka få syn på den.

Marcus Boldemann

E-post: marcus.boldemann@dn.se