Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/07/husby-16-15/

STHLM i mitt hjärta

Husby 16.15

På väg till Skeppsholmen och årets musikfestival upptäcker jag att fickan där jag haft plånboken känns oroväckande tom. Och så är det. Plånboken med lite pengar, ID-kortet, Visakortet och andra kort som är nödvändiga i dagens moderna samhälle är borta.

”Ficktjuvar”, tänker jag direkt. ”Så djävla fräckt!”

Jag spärrar kortet och bär med mig ilskan under hela kvällen, även om musiken på Skeppsholmen tillfälligt får mig på bättre humör. På väg hem och under större delen av dagen därpå blänger jag på alla medmänniskor jag möter och tänker att han eller hon kanske är en potentiell plånbokstagare.

Men så eftermiddagen därpå ringer det på min Gudruns mobil.

”Känner du Thomas?” frågar en kvinna. ”Min kusin har hittat hans plånbok i tunnelbanan. Vi har letat på nätet och till slut hittade vi dig. Kan hon ringa Thomas?”

En kvart senare sitter jag på t-banan till Husby. Ytterligare några minuter senare står jag utanför en port och strax kommer hon som hittat plånboken ned och lämnar över den med ett varmt leende.

”Jag jobbar på Fjäderholmarnas krog och på väg hem hittade jag plånboken”, säger kvinnan. ”Så bra att vi fick tag på dig.”

Jag tackar och vänder åter. Jag skäms över att jag under nästan ett dygn förbannat alla ”oärliga dj-lar” som befolkar vår huvudstad och tänker att de flesta snarare har ett rätt stort hjärta. En nyttig påminnelse.

Thomas Lerner

E-post: thomas.lerner@dn.se