Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/12/jarva-krog-14-00/

STHLM i mitt hjärta

Järva krog 14.00

Rätta artikel

Jag ser trafiklyset slå om från grönt till gult och sen rött, men Nabil trycker gasen ännu lite längre ner mot botten. Sekunder senare saktar farten ändå och vi stannar till. ”Bra bromsar”, konstaterar han nöjt. Jag nickar och tänker samtidigt att den gamla Opeln under fjorton år i min mammas ägo sällan varit uppe i samma fart och aldrig fått sin bromskapacitet testad på samma vis som under den här kvartens provkörning.

Det är alltså försäljning på gång. Mammas bil kommer allt mindre till användning och kostar bara försäkrings- och parkeringspengar. Det är därför vi sitter på E 18, spekulanten Nabil och jag. Han berättar att familjen letar efter en lämplig bil till systern som ska lära sig köra. Själv kör irakiske Nabil buss och taxi. Men inte i dag. Han är ledig och har klätt sig i en lång skjorta av arabisk modell, helt klart i bästa möjliga bomullskvalitet. ”Importerad från Saudi”, förklarar han. ”Inte billig!”

Hemma igen gör vi upp affären. Nabils svåger slantar upp betalningen och då visar sig min mor ha förstått varför Nabil är så uppklädd – och kanske också varför de är på spenderarhumör. Det är eid, avslutningen av ramadan. ”Eid mubarak, och ta hand om min gamla bil”, säger mamma. ”Vi lovar. Eid mubarak”, svarar Opelns nya ägare och kör iväg sin högtidsgåva på fyra hjul.

Sujay Dutt,

Reporter